Prostatita congestivă

Ce este prostatita congestivă

Prostatita congestivăeste un proces patologic la nivelul prostatei cauzat de blocaj. Nu se detectează flora patogenă; Leucocitele pot fi detectate în timpul microscopiei secreției prostatei, spermei și urinei. Simptomele includ durere constantă în perineu și disurie. Diagnosticul se bazează pe rezultatele culturii bacteriene a biomaterialului și TRUS. Nu există un regim standard de tratament pentru prostatita congestivă; sunt prescrise masaj, fizioterapie, medicamente antimicrobiene și alfa-blocante. Este necesară o abordare individuală, luând în considerare simptomele existente. Dacă tratamentul conservator eșuează, este posibilă intervenția chirurgicală.

Informații generale

Prostatita poate fi infecțioasă, cauzată de prezența microflorei patogene, sau stagnantă, asociată cu staza sanguină, retenția de ejaculat și secrețiile prostatei. Prostatita congestivă sau congestivă (sindrom genito-urinar vegetativ, prostatoză) este o denumire învechită. Specialiștii moderni în domeniul urologiei folosesc mai des termenul „sindrom de durere pelvină cronică fără reacție inflamatorie" (CPPS). Prostatita apare la 25% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 de ani, inflamația cauzată de procesele de stază reprezintă 88-90% din numărul total de cazuri Forma potențial congestivă a bolii este susținută de agenți patogeni care sunt forma L, fixați pe biofilme și nedetectați prin metode de rutină.

cauze

Cauzele prostatitei congestive pot fi legate atât de glanda însăși, cât și de factorii extraprostatici. Etiologia exactă este necunoscută, probabil din cauza stagnării secrețiilor la nivelul prostatei sau a unei consecințe a congestiei venoase la nivelul organelor pelvine și scrot. Unii urologi consideră boala ca fiind psihosomatică. Granița dintre inflamația bacteriană și cea nebacteriană este foarte arbitrară; cu imunosupresie de orice origine, procesul devine infecțios datorită adăugării microflorei secundare. Prostatita congestivă este cauzată de:

  • Cauze urologice interne. Patologia funcțională sau structurală a vezicii urinare: obstrucția colului uterin, incapacitatea sfincterului extern de a se relaxa în timpul defecației, contractilitatea afectată a detrusorului contribuie la retenția urinară și, din cauza comprimării vaselor, stagnarea sângelui. Hiperplazia și tumora de prostată, strictura uretrală și calculul obstructiv vezical sunt, de asemenea, considerate posibile cauze ale stazei venoase.
  • comprimare. Fluxul sanguin este afectat de compresia plexului venos de către o tumoare retroperitoneală, metastaze și anse intestinale pline cu fecale (constipație). Vasele plexului urogenital se extind, fluxul sanguin încetinește, țesutul suferă de lipsă de oxigen și este înlocuit cu structuri nefuncționale. O parte din sânge este depus și oprit din circulație.
  • Factori comportamentali. Refuzul activității sexuale, ejacularea neregulată și utilizarea actului sexual intermitent pentru a preveni o sarcină nedorită duc la creșterea fluxului sanguin și la umflarea țesutului prostatei. În timpul ejaculării, această glandă nu este complet golită. Masturbarea constantă poate duce la prostatita congestivă deoarece. . . Fluxul de sânge către organele genitale este necesar pentru a avea o erecție.

Factorii predispozanți includ activitatea fizică scăzută, hipotermia și supraîncălzirea, precum și alimentația proastă, cu alimente predominant picante, afumate. Alcoolul și nicotina afectează tonusul peretelui vascular, perturbă procesele redox și permeabilitatea, ceea ce duce la umflare. Principalele premise pentru dezvoltarea prostatitei congestive care afectează toate organele din zona genitală masculină (vezicule, testicule) sunt considerate anomalii ale sistemului vascular pelvin - insuficiență valvulară, slăbiciune congenitală a peretelui venos.

Patogeneza

Zona periferică a prostatei este formată din canale care au un sistem de drenaj slab dezvoltat care împiedică scurgerea secrețiilor. Pe măsură ce prostata se mărește odată cu înaintarea în vârstă, pacienții experimentează un reflux de urină în tuburile de prostată. S-a descoperit că mulți bărbați care suferă de prostatită sunt mai predispuși la alergii. Oamenii de știință cred că astfel de pacienți pot suferi, de asemenea, de inflamație mediată de autoimune cauzată de o infecție anterioară.

Refluxul urinar este promovat de stricturi uretrale, disfuncții ale vezicii urinare și HBP. Refluxul chiar și al urinei sterile provoacă iritații chimice și inflamații. Se inițiază fibroza tubulilor, creând condiții pentru prostatolitiaza, care duce la obstrucția intraductală și staza secrețiilor. Drenajul insuficient al acinilor declanșează o reacție inflamatorie, iar creșterea umflăturii este însoțită de apariția simptomelor. Afecțiunea este agravată de congestia sângelui (stagnarea) în pelvis.

clasificare

Clasificarea generală a prostatitei include formele bacteriene acute (I) și cronice (II). Categoria III include subtipul IIIa – CPPS cu inflamație și IIIb – CPPS fără aceasta. Prostatita congestivă este considerată o manifestare a CPPS fără o reacție inflamatorie (IIIb). Există o diferențiere clinică care ia în considerare caracteristicile patogenetice și morfologice ale bolii:

  • Primul stagiu.Caracterizat prin predominarea proceselor de exudare, emigrare, hiperemie arterială și venoasă, care duc la afectarea sistemului microvascular și distrugerea țesutului glandular. Aceste modificări sunt înregistrate în primii câțiva ani de la debutul bolii. Tabloul clinic din prima etapă este cel mai pronunțat.
  • Etajul doi.Se dezvoltă primele procese de proliferare a țesutului conjunctiv, iar simptomele scad. Din cauza formării trombilor, microcirculația are de suferit, ceea ce agravează scleroza. În această etapă, majoritatea pacienților suferă de disfuncție sexuală: erecția și intensitatea orgasmului scad, apare ejacularea precoce sau, dimpotrivă, bărbatul are dificultăți în atingerea punctului culminant.
  • Secțiunea a treia. Sunt tipice modificări fibrosclerotice severe. S-a dovedit că proliferarea țesutului conjunctiv este stimulată nu numai de inflamație, ci și de ischemie, care însoțește prostatita congestivă. Sunt tipice plângerile de dificultăți de urinare și implicarea rinichilor în procesul patologic.

Simptomele prostatitei congestive

Patologia se manifestă printr-o varietate de simptome. Majoritatea pacienților descriu durerea ca disconfort persistent în zona perianală, scrot sau penis. Unii observă o creștere a durerii perineale atunci când stau pe scaun. Radiația durerii este variabilă - în partea inferioară a spatelui, în partea interioară a coapselor, a coczei. Umflarea glandei face adesea dificilă începerea urinării și slăbește fluxul de urină. Inflamația congestivă pe fondul patologiei vasculare este adesea însoțită de hemospermie - apariția sângelui în material seminal.

Simptomele iritației vezicii urinare includ urinarea frecventă și incontinența urgentă. Cu patologia prelungită, se dezvoltă tulburări depresive. Este încă controversat dacă caracteristicile psiho-emoționale duc la disconfort în zona perineală sau, dimpotrivă, durerea cauzată de umflarea prostatei afectează starea psihologică a bărbatului. O creștere a temperaturii cu frisoane indică trecerea prostatitei congestive bacteriene la infecțioase și necesitatea începerii tratamentului patognomonic.

Complicații

Prostatita congestivă cu adăugarea de microfloră poate deveni acută bacteriană. Organele și structurile din apropiere pot fi implicate în procesul inflamator: vezicule, vezica urinară, testicule. Sarcina prostatei este de a produce lichid pentru spermatozoizi; de obicei are o compoziție specială care are o funcție protectoare pentru celulele germinale masculine. Cantitățile insuficiente de nutrienți și modificările proprietăților biochimice ale secrețiilor prostatei afectează inevitabil calitatea ejaculatului; Bărbații cu prostatită congestivă sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu infertilitate.

Cu umflarea severă a organului, o parte din urină rămâne în vezică după urinare, ceea ce duce la formarea de reflux patologic de urină în uretere și în sistemul de colectare renală. Ca răspuns la reflux pot apărea hidronefroză și pielonefrită persistentă cu insuficiență renală. 50% dintre bărbați dezvoltă disfuncții sexuale: ejaculare dureroasă, dispareunie, erecții nocturne neplăcute, care înrăutățește calitatea vieții și afectează negativ relația de cuplu.

diagnostic

Determinarea originii simptomelor este esențială pentru tratamentul eficient al prostatitei congestive. Prin urmare, au fost elaborate diverse chestionare pentru a facilita diagnosticul: I-PSS, UPOINT. Aceste chestionare sunt în formă rusificată și sunt folosite de urologi și andrologi în practica lor. Pentru a exclude sindromul miofascial este indicat consultarea unui neurolog. La palpare, prostata este mărită și moderat dureroasă; natura congestivă a bolii este demonstrată de varice la nivelul rectului. Diagnosticul prostatitei congestive include:

  • Analize de laborator. Se efectuează o examinare microscopică și culturală a sucului de prostată. O ușoară creștere a numărului de leucocite la microscop și rezultatele negative ale culturii bacteriene confirmă inflamația stazei bacteriene. Testele PCR sunt efectuate pentru a exclude o boală cu transmitere sexuală. În a treia porțiune de urină după masaj este detectată o leucociturie mai pronunțată. Citologia de urină poate fi efectuată pentru a exclude o tumoră a vezicii urinare; la pacienții cu vârsta peste 40-45 de ani, este justificat un test de sânge PSA.
  • Metode de cercetare vizuală. Principala metodă instrumentală de diagnosticare rămâne TRUS, ecografia vezicii urinare. Rezultatele cistouretrografiei sunt informative în confirmarea disfuncției colului vezicii urinare și dezvăluie refluxul de urină intraprostatic și ejaculator, precum și strictura uretrale. Dacă jetul este slăbit semnificativ, se efectuează uroflowmetria. Tensiunea mușchilor planșeului pelvin este evaluată cu ajutorul unui examen videourodinamic.

Diagnosticul diferențial se realizează cu carcinom vezical, HBP, cistita interstițială. Manifestări similare sunt observate cu tuberculoza genito-urinară și stricturi uretrale, deoarece aceste nozologii se caracterizează și prin durere în abdomenul inferior, simptome de disurie și dificultăți la urinare. Prostatita congestivă se diferențiază de prostatita bacteriană; În plus, toate procesele patologice asociate cu CPPS la bărbați trebuie excluse.

Tratamentul prostatitei congestive

Pacientului i se recomandă să-și normalizeze viața sexuală, deoarece ejacularea regulată ajută la drenarea acinilor și la îmbunătățirea microcirculației. Actul sexual intermitent sau prelungit care provoacă congestie este inacceptabil. Au fost identificate o serie de produse care cresc agresivitatea chimică a urinei - consumul lor duce la creșterea simptomelor de prostatita congestivă. Condimentele, cafeaua, marinatele, alimentele afumate și băuturile alcoolice și carbogazoase ar trebui limitate sau, mai bine zis, excluse. Tratamentul inflamației congestive a prostatei poate fi conservator și chirurgical.

Terapie conservatoare

Regimul de tratament este selectat individual, în funcție de simptomele predominante. Mulți pacienți se confruntă cu îmbunătățiri după administrarea de medicamente antibacteriene, care se datorează diagnosticului incomplet al infecțiilor latente. Alfa-blocantele sunt prescrise dacă fluxul urinar este lent și este prezentă nevoia de a exercita. Nevoia de a urina este neutralizată cu anticolinergice. S-a demonstrat că inhibitorii de 5-alfa-reductază reduc severitatea manifestărilor clinice prin reducerea răspunsului macrofagelor și leucocitelor și migrarea acestora în zona inflamatorie.

Medicamentele pentru durere, antiinflamatoarele nesteroidiene și relaxantele musculare pot ajuta la ameliorarea durerii și a spasmelor musculare. Este logic să includeți medicamente în regimul de tratament care normalizează microcirculația - flebotonice (venotonice). Dacă procesul de stagnare susține deficitul de androgeni, aceștia recurg la terapia de substituție hormonală. Pacienților cu tulburări anxio-hipnotice și depresive li se recomandă să consulte un medic psihiatru care va selecta antidepresivul optim.

Cu inflamația congestivă a prostatei, procedurile fizioterapeutice contribuie la normalizarea sănătății masculine. Folosesc laser și terapie magnetică, electroforeză, etc. Tratamentele balneare ajută la ameliorarea simptomelor disuriei și la îmbunătățirea funcției sexuale: luare de apă minerală alcalinizantă, aplicații de parafină și nămol, dușuri de masaj. La unii pacienți, atunci când efectuează terapie de exerciții pentru a reduce tensiunea în mușchii pelvieni, se observă o normalizare a stării de bine. Masajul prostatei nu înlocuiește ejacularea naturală, ci mai degrabă îmbunătățește circulația sângelui și drenajul organului.

Metode de tratament minim invazive

Dacă terapia conservatoare rămâne fără succes, pot fi luate în considerare intervenții de înaltă tehnologie - rezecția transuretrală a prostatei, ablația cu ultrasunete focalizată de mare intensitate. Cea mai eficientă este hipertermia transrectală - o metodă neinvazivă bazată pe principiul difuziei termice (prostata este expusă energiei nefocalizate a microundelor). Căldura crește metabolismul tisular, reduce simptomele de congestie și are efect neuroanalgezic. Există date limitate cu privire la eficacitatea procedurilor utilizate pentru a trata prostatita congestivă.

Prognostic și prevenire

Prognosticul pe viață este favorabil, dar durerea pelvină cronică este dificil de tratat. Uneori, prostatita congestivă se rezolvă spontan în timp. Perturbarea pe termen lung a circulației sângelui duce la scleroza țesutului glandular, care se manifestă printr-o deteriorare a parametrilor spermogramei. Prognosticul prostatitei congestive depinde în mare măsură de respectarea de către pacient a tuturor recomandărilor și de modificările stilului de viață.

Prevenirea include exercițiile fizice, evitarea ridicării greutăților, normalizarea relațiilor sexuale și evitarea consumului de cafea și alcool. Daca esti sedentar, se recomanda sa faci pauze pentru exercitii fizice si sa folosesti o perna. Sunt de preferat lenjeria intimă și pantalonii largi. Pacienții sunt observați de un medic urolog cu evaluare regulată a secrețiilor prostatei pentru inflamație și ultrasunete și, dacă este necesar, primesc tratament antibacterian și ședințe de masaj al prostatei.